Реальні історії...

Ми починаємо публікацію реальних історій, які демонструють витонченість шахраїв. Експерти Онляндії та WebMoney, члена Коаліції за безпеку дітей в Інтернеті, постаралися не тільки надати відповідь на питання «чому так сталося?», а й розповісти про заходи безпеки, які необхідно дотримуватися, щоб цього уникнути. Не дозволяйте шахраям обдурити Вас!


Мені на пошту прийшов лист з таким змістом «Шановний Олег Миколайович! Як і домовлялися, я вислав на ваш рахунок 10 800 грн. Відсканована копія платежу в додатку. Перевірте, будь ласка, чи надійшли гроші на ваш рахунок. З повагою, директор компанії DFS Олександр Кочин». Мене дійсно звуть Олег Миколайович, але що робити з цим листом я не знаю.
Олег, 20 років
Як правило, у вкладенні виявляється зовсім не сканована копія якогось документа. Тому слід добре подумати, перш ніж відкривати листи від незнайомого вам користувача. Особливо ті, які містять будь-які вкладення, адже ці вкладення в більшості випадків виявляються троянськими програмами, а інформація про відправника грошей вигадана.

Одного разу в Інтернеті я потрапила на сайт з інформацією про фотоконкурс для дівчат. Щоб взяти участь, потрібно було відправити 3 своїх фотографії: портрет, фото в повний ріст і фото в купальнику. Три переможниці конкурсу повинні були отримати цінні призи. Я теж вислала свої фотографії на цей конкурс, але не виграла. Через кілька місяців мені зателефонувала подруга і сказала, що бачила мої фотографії на сайті міжнародних знайомств ... Що тепер робити?
Вікторія, 18 років

Ніколи не можна бути впевненим в тому, що люди, які пропонують вам вислати фотографії, насправді є тими, за кого себе видають. При розміщенні своїх фотографій в Інтернеті ви не можете бути застрахованими від ситуацій шахрайства. Якщо ви публікуєте фото або відео в Інтернеті, потрібно розуміти, що подивитися їх зможе кожен. Якщо ви надсилаєте незнайомим людям свої фотографії то потрібно розуміти, що вони можуть передати або продати їх третім особам і т.п.
Ви можете звернутися в міліцію для захисту своїх прав.

На мою електронну адресу прийшов лист, в якому повідомлялося, що я виграла в лотереї 2 тисячі доларів. Щоб отримати виграш треба заплатити 50 доларів банківською карткою або через WebMoney: 20 доларів за оформлення документів і 30 доларів податок на виграш. Як правильно вчинити?
Ольга, 18 років

Звісно, ніякої лотереї немає, а отриманий лист це ще один спосіб обдурити довірливих користувачів Інтернету. Подібна шахрайська схема, використовувана не тільки в мережі, але й у реальному житті. Не висилайте ніякої інформації відправнику листа. Позначте лист «СПАМ» і занесіть його в чорний список.
У випадках, якщо Вас обдурили шахраї, використовуючи систему WebMoney, обов'язково звертайтеся до Арбітражної системи! Це постійно діючий сервіс, який розглядає і приймає рішення по претензіях. Тобто, Арбітраж розглядає будь-які претензії до людей, які проводять протиправну, незаконну чи аморальну діяльність в Мережі з використанням WebMoney-реквізитів (шахрайство, розсилка спаму, порушення авторських прав і т.п). Потім щодо шахраїв приймаються відповідні заходи: блокування WM-ідентифікатора, закриття сайту, на який надійшла претензія, передача інформації в правоохоронні органи і т.п.

Коментарі

  1. Обережно Шахрай
    Ненашев Сергій Миколайович із Житомира. Бере гроші на перед за альтанку, а потім вимикає телефон.

    ВідповістиВидалити
  2. Шахрайство: на сайтах онлайн-кінотеатрах часто зустрічається реклама "Продаж конфіскату (дорогих смартфонів)" з великими до 70% скидками. При кліканні на рекламі у браузері з'являється веб-адреса, яка одразу змінюється на іншу. Наприклад, цю: https://butiqmall.com/426355a518?subid1=31655&subid2=368856&subid3=4456&utm_source=mixadvert&utm_medium=cpc&utm_campaign=31655&utm_term=4456&utm_content=368856
    Тут нібито треба пройти тест, щоб довести, що ви не робот, а потім дається нібито три спроби виграти цю саму скидку 70%. Тест ви пройдете, які б варіанти не обирали. Так само зі скидкою, з третьої спроби ви її "виграєте". Ви потрапляєте на односторінковий сайт, де за уп'ятеро меншу суму нібито можете купити цей смартфон (тут Р20). Введете дані картки і попрощаєтеся з грошима.

    ВідповістиВидалити
  3. Тимошенко Олександр Эвгенийович,обережно Шахрай,продают дуже поганi смартфони,по скидки,70%,типу 14днiв на те шоб можна його повернуть,та телефон не отвечает!

    ВідповістиВидалити
  4. Butigmall.com.ось ця адреса,тут шахрай Тимошенко Олександр Эвгениевич

    ВідповістиВидалити
  5. Шахрайка Ніка Тимченко номер телефону 0959335992 номер карти 4149499144785829 розводить людей продає речі брендові, відправляє якись непотріб! Остерігайтеся!

    ВідповістиВидалити
  6. shopokit.biz.ua прислали дешевую подделку.телефон не отвечает.Не покупайте в етих мошеников!!!Отзиви на сайте фейки!!!Реальний покупец вообще не можете поставить Отзиви!!!Не ведитесь на мошеников!!!!!

    ВідповістиВидалити
  7. Вот адреса мошеников АДРЕС
    115054, Одесса, ул. Базовая, д. 17, маг. 30

    ВідповістиВидалити
  8. УВАГА, ШАХРАЇ!
    Нова шахрайська схема. Вас знаходять у соціальних мережах і звертаються з пропозицією роботи нібито-то на сайті AMAZON. Для цього потрібно зареєструватись на сайті ukrainianamazon.com, на якому і ведеться вся "робота". Робота полягає у тому, щоб виконувати завдання, які ніби-то допомагають покращити рейтинг продавців на сайті амазон і отримувати за це комісійні.
    Для цього вас попросять внести спочатку 200 грн., потім щоб приспати пильність вам дозволять заробити 500 чи 700 грн. Для наступного завдання потрібно внести вже 800 грн., і виконати 7 завдань, і для одного з них вам потрібно буде довнести ще кілька тисяч, інакше ви не виконали завдання.
    Навіть якщо ви виконали всі завдання, гроші вам ніхто не віддасть, починають додавати нові завдання, ніби-то з підвищеною комісією, як винагорода за те, що справились з попередніми завданнями. Коли ви відмовляєтесь від такої "винагороди" шахраї вам говорять про те, що поки ви все не виконаєте не отримаєте ні свої кошти, ні зароблену комісію. Ще один варіант, це коли вам після виконання всі їхніх завдань говорять ще заплатити податок на виведення коштів.

    Звичайна ШАХРАЙСЬКА СХЕМА.
    На прохання надати документи про компанію, податкові номери і навіть імена тих, з ким спілкуєшся, ніхто ніякої інформації не надає.
    Будьте уважні і обережні із такими пропозиціями роботи, оскільки можна залишись без останніх грошей.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Є і інши сайти :uaabey.vip.Схема та сама.Намагаюсь покарати шахраів-подзвонила в банк,написала заяву в поліцію,но не факт ,що гроши повернуть.

      Видалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Обережно - Scam!

Проект «Про Інтернет»