Нетикет. Етикет інтернету

У 1994 році на світ з'явилася книга Virginia Shea Netiquette в якій були сформульовані десять основних правил нетикету, дотримання яких істотно полегшить життя як вам, так і оточуючим.

    Правило 1.

Пам'ятайте, що Ви говорите з людиною. Одне з найбільш очевидних правил, і все ж саме його найчастіше порушують. Дуже багато хто забуває, що їх співрозмовник - не комп'ютер, що за літерами на екрані ховається жива людина, яку легко образити, і прихильність якої, одного разу втративши, може бути дуже складно повернути.

    Правило 2.

Дотримуйтеся тих же стандартів поведінки, що і в реальному житті. Інтернет створює відчуття анонімності, вам здається, що вам ніхто нічого не зробить, тим самим з'являється хибна думка, що в мережі правила поведінки менш строгі. Необхідно дотримуватися етику спілкування, а також залишатися в рамках закону, як в реальному, так і у віртуальному просторі.

    Правило 3.

Вам особливо важливо пам'ятати, якого стилю спілкування дотримуються ваші співрозмовники. У більшості давно сформованих мережевих колективів є свої писані чи неписані правила, якими із задоволенням поділяться з новачком. Універсальною є порада перший час посидіти в куточку, подивитися і послухати. Не варто намагатися нав'язувати свої правила і вчити співтовариство, навіть якщо Ви впевнені, що всі вони не праві. Зрештою, Ви прийшли в співтовариство, а не співтовариство до Вас.



    Правило 4.

Поважайте час і можливості інших. Так, ви - пуп Землі. От тільки інші пупи про це не знають. Не слід очікувати миттєвої реакції на повідомлення. Не потрібно нав'язувати себя. Поважайте думку інших і напевно зустрінете аналогічне до себе ставлення.

    Правило 5.

Зберігайте обличчя. Репутація в Інтернеті значить нітрохи не менше, ніж в реальному житті. Звичайно вся аудиторія Інтернету про Вас не дізнається, але брати за інтересами та сайтами можуть знати Вас як реальну людину. Якщо навіть на першому етапі знайомства з Інтернетом ніків буде декілька, з часом один з них стане головним, тим, в якому ви себе відчуваєте спокійно і надійно, можливо - навіть надійніше, ніж в паспортному імені. Чи варто його бруднити репутацією скандаліста? Вискочки? Невігласи? Зануди?

    Правило 6.

Допомагайте іншим там, де Ви це можете робити. Мережа - найбільша бібліотека і сховище всіх можливих знань. Ви в це вірите? Це не так. В інтернеті з'являється тільки та інформація, яка хоч трохи становить вигоду для автора. Тому можуть виникнути питання відповідей на які в Мережі немає. Саме люди, з якими ми зустрічаємося в Мережі, можуть допомогти Вам. Якщо ви побачили питання і можете на нього відповісти - відповідайте. Якщо новачок просить у вас допомоги - допоможіть, як колись допомогли вам. Якщо ж вам ніхто ніколи не відповідав на запитання, чи не розповідав щось потрібне або не допомагав, продовжуйте відповідати, розповідати і допомагати. Світ стає краще, коли ми допомагаємо іншим, а ми самі - щасливішими.

    Правило 7.

Не ввступайте в конфлікти і не допускайте їх. Людину, яка давно живе в Мережі, як правило, взнаєш не по запалених червоним очах і рефлекторному тремтіння пальців рук. Людина, яка давно живе в Мережі, відрізняється міцними нервами. Якщо ви серйозно думаєте, що якого-небудь Інтернет-аксакала можна здивувати лихо закрученим матірним загином, вставленим в розмову, то подумайте ще трохи. Бажання відзначитися видає у вас новачка куди вірніше, ніж нік «я-тут-новенький». Ті, хто в Мережі давно, розпізнають майбутній скандал в зародку і намагаються віддалитися від нього на безпечну відстань. І це при тому, що вони самі можуть подібний скандал спровокувати явно епатажним повідомленням. Але бризкати слиною, доводячи в 300 повідомленнях, що співрозмовник нічого не розуміє в даній темі - доля слабких.

    Правило 8.

Поважайте право на приватне листування. Ні, я не думаю, що мої шановні читачі лазять по чужих речей і читають чужі листи. Але це правило можна і потрібно тлумачити більш широко. А саме: чи не поширюйте в Мережі особисту інформацію інших людей - реальні імена, адреси, телефони, фотографії. Ніколи - ні за яких умов! - Чи не публікуйте логи ваших розмов тет-а-тет без згоди співрозмовника або кількох співрозмовників, якщо розмова припускав конфіденційність.

    Правило 9.

Не зловживайте своїми можливостями. Віртуальний простір передбачає різний доступ до тих чи інших ресурсів, різний рівень знань в тих чи інших питаннях. Володіючи перевагами над іншими користувачами, не слід користуватися ними.

    Правило 10.

Вчіться прощати іншим їхні помилки ... ... або хоча б час від часу згадуйте, скільки помилок зробили ви.

Популярні дописи з цього блогу

Реальні історії...

Обережно - Scam!

Проект «Про Інтернет»